lördag 10 augusti 2013

Vad är det för väder vi fått?

Vad är det för väder vi fått? Ja de flesta av oss klagar säkert inte på vädret så här långt i sommar. Det vi kanske klagar mest på annars är regn och kyligt väder. Det har man nog gjort i alla tider. Fenomenet var i alla fall känt 1965. Då släppte t.ex. Anna-Lena Löfgren en Singelskiva med den här melodin som A-sida .
  

Det är möjligt att Anna-Lena då var i Norge där det regnar mycket, särskilt på västkusten. Singeln gavs i alla fall ut av norska Metronom och tydligen som en EP-skiva i Sverige i juli samma år (Versionen som visas här). Hur ledsen Anna-Lena var över vädret eller om det gällde något annat eller någon annan vet jag inte men melodin på singelskivans baksida hette Gråt hos någon annan.

Anna-Lena Löfgren slog annars igenom 1962 med en annan rengvisa: Regniga natt. Hon hade då upptäckts av Rock-Olga på Nalen. Det kanske låter som genom- gående trista schlagersnamn men så var det inte alltid. Sin största skivframgång hade Anna-Lena Löfgren med Lyckliga gatan från 1967. Anna-Lena Löfgren dog 2010.
  
Ett annat väder som inte alltid är så välkommet är åska. Den kan visserligen ge upphov till storartade naturliga fyrverkerier, speciellt vid hav eller stora vatten. Åska har säkert förekommit i långliga tider och finns dokumenterat i historien. En tidigare kollega som jag arbetade tillsammans med i Pretoria, Sydafrika påminde mig häromdagen om en liten historia om en gammal kung: Svenska kungen Oskar II (1872-1907) hade ibland mycket högljudda samtal med sin drottning. Hovdamerna kommenterade: "Blixstrar den ena så åskar den andre". Tack Göran i Borgå för att du påminner mig om historien! 

Inga kommentarer: