lördag 28 juni 2008

Virtuell milsten från Malbacken

Sörby-bo har tidigare presenterat en Sörby-sten som ni kan se när ni åker söderut från Saxdalen mot Grängesberg/Ludvika.


I samarbete med Google kan Saxdalen blogg nu presentera en virtuell milsten i Saxdalens blogghistoria: en automatiska översättningen av bloggen från det svenska språket till flera andra språk. Denna milsten kan inte iakttas i naturen men däremot i den abstrakta värld som den här bloggen är en del av.


Om du har släktingar eller bekanta som inte känner sig hemma med Rävvålmål utan föredrar att följa utvecklingen i Saxdalen på t.ex. arabiska, finska eller hindi så fungerar det ganska bra både på Malbacken, i Egypten, i Jyveskylä eller i Kolkata (Calcutta) eller från vilken som helst av de miljoner datorer i världen som har tillgång till Internet.


Men hur är det möjligt? Man måste väl vara minst ingenjör som Sörby-bo för att kunna utnyttja sådana finesser? Nej det är enklare än man kan tro. Datorernas värld kan vara väldigt användarvänlig om den görs så. Eller vad sägs om det här:


Klicka på ett av språken i listan till vänster - och vips så har du bloggen översatt till det nya språket! Enkelt eller hur?


För att komma tillbaka till startspråket, klicka på Visa ursprunglig webbsida högst upp på skärmen.


OBS! Översättningarna är långt ifrån perfekta ännu men det är bara första versionen av automatisk översättning från det svenska språket och översättningarna kommer successivt att förbättras. Rom byggdes inte på en dag utan på sju kullar... kan det betyda sju barnkullar=generationer?

Nåväl, det tar tid att göra storverk.


Inga kommentarer: