söndag 25 maj 2008

Sanningen om Mors lilla Olle


Vi har väl alla hört Alice Tegnérs visa om pojken Olle, blåbären och björnen? Redan här kan vi avlöja ett par lögner: Pojken hette inte Olle utan Jon! Jon Ersson var inte från Saxdalen men hans bärplockning skedde i alla fall i Dalarna, ett par hundra meter fån Morbäckssätern utanför Särna. Det där med blåbären i visan är också diskutabelt. Mamman och barnen plockade lingon och Olle/Jon som bara var ett år och sju månader gammal matade inte björnhonan men väl hennes två ungar med lingonkvistar. Både björnungarna och Olle/Jon blev trötta och lade sig för att vila vid björnhonan. Det var inte mor som fick se dem utan Olles/Jons äldsta syster som hämtade mamman som sen skrämde bort både björn och björnungar.

Alice Tegnér var född i ett björnfritt område i Karlshlamn, Blekinge, 1864. Hon publicerade sin visa om Olle 1905 men den verkliga händelsen inträffade redan i september 1850 alltså 14 år innan Tegnér föddes. Hennes visa var inspirerad av en dikt "Stark i sin oskuld" som den svenske författaren Wilhelm von Braun (död 1860) skrev. von Braun hade läst om händelsen i en norsk tidningsartikel i april 1851.

Både von Braun och Tegnér har med konstnärens självklara rätt tummat på överensstämmelsen mellan verklighet och dikt och vad skulle dikter vara värda om de alltid var en exakt återspegling av verkligheten? Wilhelm von Brauns dikt kan du läsa
här.

Inga kommentarer: