torsdag 22 maj 2008

Osingens loge och bilkörning

Klicka på bilden för att se den förstorad!

Oskar Runnberg på Stenbacken - även kallad Osingen - var en av många färgstarka personligheter som bodde i Rävvåla/Saxdalen under min barndom. Och det hände sig vid den tiden, vid 50-talets början, att Oskar hade besök av sonen Elis som arbetade i Stockholm och där skaffat sig bil som han kom hem för att visa upp.

Oskar skulle naturligtvis prova bilen. När han skulle köra iväg hade han dragit ut handgasen, varför bilen bara ökade farten. Han fick inte stopp och det bar sig inte bättre än att logen stod ivägen. Efter den vådliga färden skulle han försöka förklara vad som hänt, och sa följande:
Dä va gas i vareviga pedal, hur jag trampa så for han bara i väg.

Leif Rosén, Lars-Åke Wetterkrantz och några skolkamrater var på väg hem från skolan och tog den aktuella dagen vägen över Stenbacken. När de kom upp på gården vid Oskar Runnberg såg de till till sin förskräckelse att det var en bil inkörd genom väggen på logen, halva bilen ute halva inne i logen. De stannade förstås och begapade uppståndelsen. Oskar tyckte förmodligen att det började bli för mycket publik, så han röt i åt barnaskaran:
Gå hem ungdjävlar, jag har kört genom vägga...

Hålet i väggen är sedan länge lagat.

Inga kommentarer: