fredag 23 maj 2014

En Saxdalsradition hölls vid liv igår


Tradition betyder "överlämnande" och används i betydelsen lämna över det kulturella och sociala arvet. Kanske är det vi äldre som har mest att lämna vidare till yngre generationer?

Inom Pro Saxdalen har vi kanske inte diskuterat vår roll som kulturella förmedlare men ändå har vi skapat en del traditioner för vår egen del. Den vackra sommardagen igår var en sådan traditionell dag. Vi kallar det Gökotta.

För den som inte är pensionär kanske ordet gökotta tolkas som något som händer tidigt på morgonen. I vår förening har vi däremot gjort det till tradition att ha gökottan kl. 14 på eftermiddagen och på en torsdag. Det gör det lättare för oss att hålla reda på möten och tider om vi så långt det går använder samma tid och samma veckodag.

En av deltagarna som inte syns på bilderna här under är Lennart Stenquist eftersom han hela tiden befann sig bakom kameran. Men här är några av hans bilder: (Klicka på bilderna för förstoring)Sammanlagt 19 PRO-are ställde upp på årets gökotta, de flesta gick runt på en tipspromenad med 12 frågore. Alla åt korv med bröd, drack kaffe med kaka och njöt av det fina vädret som nästan är en tradition. Mitt minne sträcker sig till en gökotta där vi tvingades in i klubbstugan en stund för att inte bli våta.

Någon fågel som kallas gök kunde inte med säkerhet höras eller ses. Inte heller någon annan göktyp kunde iakttas. Men gökottan var ändå lyckad också i år.

Hälsar Ola

Inga kommentarer: