torsdag 10 november 2011

Tekniken går framåt

Ibland görs det upptäckter och uppfinningar som får stor betydelse för utvecklingen och för människors välbefinnande. När två ansedda svenska myndigheter genom intensivt samarbete gjort en innovation är den värd att titta på. Jag såg resultatet på bild i förrgår för första gången:


Efter ett nära samarbete har SCB, Statistiska centralbyrån och vår vädermyndighet SMHI nu presenterat sin revolutionerande innovation,
den miljövänliga väderstationen.

Stationen är helt automatisk, förbrukar varken elkraft eller batterier. Den släpper inte ut några avgaser och bidrar inte till jordens uppvärmning. Varje person i Sverige kan bygga sin egen väderstation hemma av material som nästan alltid finns tillhands i hushållet. Ingen frakt som kostar, sliter på vägar och släpper ut miljöförstörande avgaser, inget oljud som stör nattsömnen. Och om man vill ha en nyare modell av stationen är det bara att uforma en ny. Den gamla kan kastas i den vanliga sopsorteringen eller sparas till majbrasan. En klar framgång för de båda myndigheterna som länge varit experter på att presentera resultat i form av siffror. Nu har de kommit en bra bit på väg mot direkt lättförstådd information som inte behöver tolkas.

Statistisk årsbok 2011

Välj ett avsnitt i taget i listan på raden med PDF och -Välj här. Filerna är stora och kan ta en stund att ladda ner.

Statistisk årsbok var den självklara jullitteraturen för mig och mina kollegor när jag arbetade på SCB. Årets upplaga är på över 700 sidor, väger en hel del men innehåller också massor med information. I år kan man också läsa hela publikationen på Internet helt gratis. Det är väl också utveckling?

Inga kommentarer: